Home > Nieuws & Agenda > Agenda
tot
07-10-2011

Door ijken van paleothermometers worden temperaturen van de vroegere zuidwestelijke Indische Oceaan gemeten

Door het ijken van moderne schelpjes en celmembranen tegen satelliettemperaturen en de temperaturen die door thermometers aan boord van schepen gemeten zijn, ontwikkelde Ulrike Fallet een aantal paleothermometers voor verschillende seizoenen die de vroegere temperaturen van de zuidwestelijke Indische Oceaan kunnen meten. De foraminiferen en het organisch materiaal leggen temperaturen vast als verandering in de chemische samenstelling van hun kalkschelpjes c.q. hun celmembranen. Zij paste deze paleothermometers toe op oude foraminiferenschelpjes en organisch materiaal dat uit bodemkernen van de Straat van Mozambique werd gehaald om de temperatuur in de zuidwestelijke Indische Oceaan van de afgelopen 2000 jaar te ‘meten’. Gemiddeld liggen deze temperaturen onder de huidige temperaturen.

Tijd: 11.45 uur Locatie: Aula
07-10-2011

Amylod-bindende eiwitten mede veroorzakers van Alzheimer

Eén van de eerste aanwijzingen van de ziekte van Alzheimer in de hersenen is de ophoping van het eiwit amyloïd-beta. Over het ontstaan van deze eiwitstapelingen is echter zeer weinig bekend. Wel zijn er al langer indicaties dat andere eiwitten, die kunnen binden aan amyloïd-beta, hierop van invloed zijn. Sandra Mulder heeft tijdens haar promotieonderzoek gevonden dat binding van deze amyloïd-bindende eiwitten aan amyloïd nadelige effecten kan hebben, en mogelijk bijdraagt aan het ontstaan van de ziekte van Alzheimer.

Tijd: 13.45 uur Locatie: Aula
07-10-2011

De Éne God is de andere niet. Theologie en rolverdeling in Jeremia 5:1-9

Bijbelteksten zijn kwetsbaar. Dat zijn ze vanwege de lange en complexe geschiedenis van hun ontstaan: wat staat er nu precies? Kwetsbaar zijn ze ook vanwege de lange geschiedenis van lezen en toepassen: wat hebben zoveel generaties er in gelezen? Dit zegt prof. dr. Eep Talstra in zijn afscheidsrede ‘De Éne God is de andere niet. Theologie en rolverdeling in Jeremia 5:1-9’. De vraag is niet: hoe lossen we dit op? De vraag is: verdraagt ons spreken over God deze kwetsbaarheid? Moet God eigenlijk niet anders zijn, perfecter dan het in de teksten lijkt? Is een God die zo kwetsbaar en complex is als zijn teksten wel voldoende goddelijk? In Jeremia 5 is God op zoek naar de laatste rechtvaardige in Jeruzalem. Is hij de regie kwijt? Dat kan niet, vond Augustinus. God weet toch al lang dat hij die ene niet zal vinden.

Tijd: 15.45 uur Locatie: Aula
11-10-2011

Tanderosie bij kinderen: risicofactoren in dagelijks leven

Het is belangrijk dat zowel kinderen als ouders begrijpelijke informatie krijgen over de risico’s van de consumptie van zure voedingsmiddelen en advies krijgen over tandvriendelijk eet- en drinkgedrag. Die blijkt uit het onderzoek van kindertandarts Dien Gambon, die onderzoek deed naar risicofactoren bij het ontstaan van gebitserosie bij kinderen.

Tijd: 15.45 uur Locatie: Aula
12-10-2011

De Winst van Duurzaamheid

Verdienen met duurzaamheid? Verschillende organisaties laten zien dat het kan!

Locatie: Amersfoort, One Planet Foundation, Stationsplein 16
12-10-2011

Bedrijventerreinen: evaluatie van beleid gericht op bundeling van economische activiteit

Het bevorderen van lokale economische ontwikkeling door aanleg van bedrijventerreinen is een precaire aangelegenheid. Competitief gedrag tussen gemeenten heeft bijgedragen aan een ruime voorraad bedrijventerreinen in Nederland. Dit heeft onder meer inefficiënt grondgebruik en andere verstorende omgevingseffecten tot gevolg. Dat concludeert ruimtelijke econoom Friso de Vor in zijn proefschrift over de effecten die samenhangen met de ruimtelijke concentratie van economische activiteit op bedrijventerreinen. Hij toont onder andere aan dat een concentratie van gelijksoortige bedrijven op een bedrijventerrein het economisch presteren niet versterkt en dat de aanwezigheid van bedrijventerreinen een aantoonbaar negatief effect heeft op huizenprijzen.

Tijd: 15.45 uur Locatie: Aula
13-10-2011

Mini Symposium Systematic Reviews

A reflection on the method of systematic reviews Systematic reviews as an evidence-based research method is gaining popularity across disciplines. But what are these methods exactly? What are the pros and cons? Is a systematic review an adequate method for both qualitative and quantitative research? And why are some disciplines more prone to it than others?

Tijd: 15.00-17.00 uur Locatie: Atrium
13-10-2011

Literatuur op de Zuidas

Elsbeth Etty praat met schrijfster Karin Spaink over haar fascinatie voor Andersen, ook toen haar eigen lichaam het liet afweten.

Tijd: 19.30 uur Locatie: Amsterdam Bright City, Grand Cafe, Claude Debussylaan 2-8
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam
Direct naar:
Schrijver op Locatie

spamfuik@vu.nl