Home > Onderzoek > Visie op onderzoek

Wetenschap zonder grenzen

Het zoeken naar antwoorden op wetenschappelijke en maatschappelijke vragen is tegenwoordig niet meer iets dat binnen het domein van één wetenschappelijke discipline plaatsvindt. Dankzij de campus en de nabijheid van het VU Medisch Centrum is het mogelijk dat verschillende disciplines met elkaar samenwerken.

Een groot deel van het onderzoek aan de Vrije Universiteit is dan ook ondergebracht in interdisciplinaire onderzoeksinsituten. Denk daarbij aan een samenwerking tussen biomedische, biofysische, psychologische en klinische neurologie (Neuroscience Campus Amsterdam) of bijvoorbeeld culturele, economische en wetenschappelijke aspecten van erfgoed die op een nieuwe manier worden benaderd (CLUE). Deze multidisciplinaire benadering kortom, biedt méér dan de som der disciplinaire delen.

     

Excellentie en de maatschappij

De Vrije Universiteit heeft veel onderzoekers in dienst die tot de (inter)nationale top van hun vakgebied behoren en manifesteert zich sinds een aantal jaren in de wetenschappelijke onderzoekstop van Europa. Onderzoek dat gedreven wordt door nieuwsgierigheid, waarbij onderzoekers geprikkeld worden steeds een stap verder te gaan. Maatschappelijke relevantie staat daarbij voorop. De waarde die de Vrije Universiteit aan maatschappelijke relevantie hecht wordt jaarlijks onderstreept door de uitreiking van de Sociatal Impact Award, een beloning voor wetenschappers die zich sterk richten op onderzoek met een grote maatschappelijk impact. 

Onderzoek bij de VU dat plaats vindt in opdracht van het bedrijfsleven of maatschappelijke organisaties, het zogenaamde contractonderzoek, werkt vanuit hetzelfde principe. Een goed voorbeeld daarvan is het onderzoeksprogramma Poverty Reduction and Environmental Management (PREM) van het Instituut voor Milieuvraagstukken (IVM). Dit soort projecten zorgen ervoor dat de samenleving direct profiteert van de wetenschappelijke kennis en ervaring van de VU. En niet alleen binnen de Nederlandse grenzen, maar ook daar buiten, zoals ontwikkelingslanden. Zo wordt een bijdrage geleverd aan de verbetering van landen die daarvoor zelf de mogelijkheden niet hebben.

Talentbeleid

De VU investeert in talent. Immers, excellent onderzoek valt of staat met de kwaliteit van haar onderzoekers. Veelbelovende masterstudenten en promovendi worden daarom gescout en begeleid binnen de interdisciplinaire onderzoeksinstituten. Bijvoorbeeld bij het indienen van een onderzoeksvoorstel met het VI-begeleidingstraject. Daarmee bereiden ze zich voor op (externe) talentprogramma’s zoals NWO Vernieuwingsimpuls en ERC Ideas. Deze programma’s stellen jonge, talentvolle onderzoekers financieel in staat zich te ontwikkelen. Uitstekend beoordeelde onderzoekers krijgen geld om te investeren in hun onderzoeksproject en tot slot, om nieuw onderzoekstalent aan te trekken.

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam

spamfuik@vu.nl