Schoon water is een groot goed. Geen mens kan zonder. Maar schoon water is ook een steeds schaarser wordend goed. Industriële vervuiling is een ernstige bedreiging voor mens en dier over de hele wereld. Zo heeft in westerse industrielanden het lozen van giftig afvalwater in rivieren al voor veel milieuproblemen en torenhoge kosten gezorgd. Hoewel onze rivieren inmiddels weer redelijk schoon zijn, lijden mensen in een opkomende economie als China nu onder de gevolgen van watervervuiling. Onder andere de kledingindustrie draagt daar bij aan grootschalige vervuiling van rivieren en meren.
Gifvrije kledingproductie
Een groot deel van alle producten die we gebruiken, komt uit China. Dat geldt ook voor onze schoenen en kleding. Producenten laten hun kleding maken in fabrieken in de Parelrivierdelta. Bij de productie worden schadelijke gifstoffen gebruikt die we in het Westen allang hebben uitgebannen. Die stoffen worden vaak regelrecht in het water gedumpt, hetzelfde water waarvan vele mensen afhankelijk zijn voor hun drinkwater en vis. Dat moet stoppen.
Greenpeace roept kledingproducenten op om het gebruik van gifstoffen bij de productie van hun kleding en schoenen een halt toe te roepen. Drie grote sportmerken - Nike, Adidas en Puma- hebben, dankzij onze Detox-Challenge, al aangekondigd dat er tijdens de productie van hun kleding en schoenen geen gifstoffen meer in het milieu zullen terechtkomen. Ook H&M heeft aangekondigd om geen gif meer te lozen bij het produceren van kleding.
Vervuilde bagger
Hoe groot de schade is die watervervuiling aanricht, wordt pas duidelijk als je alle feiten op een rijtje zet. Dat heeft Greenpeace gedaan in het rapport ‘Hidden consequences’. Dit rapport brengt de vervuiling van rivieren wereldwijd in kaart en het prijskaartje dat daarbij hoort. In het rapport zijn casestudies samengebracht uit Thailand, Rusland, de Filippijnen, China, de VS en Nederland. Neem ons eigen land: het opruimen van vervuilde bagger uit Nederlandse rivieren kostte de overheid de afgelopen decennia € 2 tot 3 miljard. ‘In de jaren zeventig was de Rijn een dode rivier. De giftige bagger is grotendeels weggeschept, maar de vervuiling heeft voor grote financiële en ecologische problemen gezorgd’, zegt Ilze Smit, campagneleider giftige stoffen bij Greenpeace.
Download het (Engelstalige) rapport Hidden Consequences.
In het (Engelstalige) webzine vind je foto's, video's en een samenvatting van het rapport.
Wat wil Greenpeace?
Greenpeace wil dat bedrijven gifvrij gaan produceren, overal ter wereld. Overheden moeten zorgen voor betere wetgeving. Ilze: ‘De industrie moet haar vervuilende praktijken niet naar de andere kant van de wereld verplaatsen. Gifvrij produceren, voorkomen in plaats van genezen, is de goedkoopste en beste oplossing.’