Wat we nu doen
Greenpeace wil schone zeeën vol leven. Daarom voeren we wereldwijd campagne voor de bescherming van onze oceanen. Een paar voorbeelden van wat we nu doen.
Nieuw Europees visserijbeleid
Tussen 2011 en 2013 wordt het Gemeenschappelijk Visserijbeleid (GVB) in Europa herzien. Dit gebeurt maar eens in de tien jaar. Het visserijbeleid heeft een enorme invloed op de gezondheid van onze zeeën. Het is dus heel belangrijk dat in dit beleid maatregelen worden genomen om de Europese zeeën - en dus ook onze Noordzee- te beschermen. Dat kan door overbevissing aan te pakken, duurzame visserij te bevorderen en door het instellen van zeereservaten.
Deze zomer hebben de Europese visserijministers een begin gemaakt met een nieuw Europees visserijbeleid. Als vertegenwoordiger van Nederland is het aan staatsecretaris Bleker om de andere visserijministers te overtuigen van de noodzaak om de Europese zeeën te beschermen. En om voor goede maatregelen te zorgen die de zeenatuur beschermt en behoudt voor volgende generaties. Na onze acties in de Noordzee sprak Bleker zich al uit voor het instellen van zeereservaten. Een koers die Duitsland en andere Europese landen snel moeten volgen.
Lees meer in het webzine SOS Oceans >>
Emercency Oceans Rescue Plan
Dat er zeereservaten moeten komen is duidelijk, maar waar dan precies? Met het rapport ‘Emercency Oceans Rescue Plan’ hebben we een voorstel voor een wereldwijd netwerk van zeereservaten in kaart gebracht. Dit rapport gebruiken we om overheden over de hele wereld te overtuigen van de noodzaak en het uiteindelijke nut van zeereservaten.
Klik hier om het rapport met de kaart met daarop het wereldwijde netwerk te bekijken.
Afbakening in de Noordzee
Op papier zijn delen van de Noordzee al beschermd, maar in de praktijk wordt er in deze gebieden nog steeds met de meest vernietigende methoden gevist. Om te laten zien dat daadwerkelijke bescherming noodzaak is, heeft Greenpeace met grote blokken natuursteen delen van het Sylter Buiten Rif, het Kattegat en de Klaverbank afgebakend. Hiermee sporen we de overheid aan om beschermende maatregelen te nemen voordat het te laat is.
Op de bres voor de Poolzeeën
De Noordpool en de Zuidpool zijn het leefgebied van unieke diersoorten die zich geheel aan de bizarre omstandigheden hebben aangepast. Zoals de ijsbeer en de pinguïn. Hier zijn de oceanen rijke voedselgronden voor grote populaties zeevogels en zeezoogdieren, zoals walvissen. Door overbevissing en klimaatverandering worden de poolgebieden ernstig bedreigd. En daarmee ook het thuis van de prachtige dieren die er leven. De speurtocht in het gebied naar olie en gas brengt ook nog eens grote schade aan.
Greenpeace heeft beide poolgebieden opgenomen in het ‘Emergency Oceans Rescue Plan'. Hiermee roepen we de Verenigde Naties en alle overheden op om actie te ondernemen voordat het te laat is. 40 Procent van alle oceanen en zeeën moet worden afgesloten voor menselijk gebruik. Dit is essentieel om de natuur te laten herstellen en te behouden voor de toekomst.
Stop de walvisjacht
Dikkopschildpad in de buurt van een lokvlot
© Alex Hofford
Greenpeace blijft zich inzetten voor een definitief verbod op de commerciële walvisjacht. Dat doen we bij de jaarlijkse vergadering van de Internationale Walvisvaart Commissie (IWC). En in Japan door consumenten en supermarkten te overtuigen om geen walvisvlees te eten en te verkopen, en de regering te bewegen te stoppen met het subsidiëren van de jacht. Onder het mom van wetenschappelijk onderzoek wordt in Japan namelijk nog steeds op walvissen gejaagd.
We voeren ook actie, zoals in april 2010. Actievoerders van Greenpeace blokkeerden een transport van zeven containers met walvisvlees in de haven van Rotterdam. De enorme lading was op weg van IJsland naar Japan. Commerciële walvisjacht is sinds 1986 internationaal verboden, mede door de acties van Greenpeace destijds. Bijna 180 landen, waaronder Nederland, hebben het verdrag ondertekend. Maar Japan en IJsland lappen dit verbod aan hun laars en gaan rustig door met de handel en de jacht. Door onze actie in Rotterdam kwam de handel in walvisvlees weer op de agenda van de Tweede Kamer.
Meedoen?
Wil jij ons ook helpen bij acties en campagnes? Klik hier om te zien wat jij kunt doen!