Wat we nu doen

Bladzijde - 1 juni, 2010
Om het klimaat te redden, moeten we met z’n allen veel minder CO2 uitstoten. Omdat ontbossing goed is voor een vijfde van de uitstoot van broeikasgassen, komen we al een heel eind als we de bossen met rust laten.

Bossenfonds

Om ontwikkelingslanden te helpen hun bossen te beschermen, pleit Greenpeace samen met andere organisaties voor een speciaal bossenfonds. Dit fonds moet gefinancierd worden door rijke industrielanden. Ontwikkelingslanden kunnen daaruit geld krijgen voor het – aantoonbaar en effectief – beschermen van hun bossen. Zo moet het voor hen aantrekkelijker worden om bossen te beschermen dan om ze te laten exploiteren door houtkapbedrijven of palmolieproducenten.

Een moratorium op ontbossing

Greenpeace blijft zich hardmaken voor het instellen van ‘moratoria’. Een moratorium is een tijdelijk verbod, bijvoorbeeld op ontbossing. Tijdens het moratorium kan worden gewerkt aan een oplossing voor de lange termijn. Totdat deze oplossing in de praktijk wordt gebracht, is het bos beschermd. Een goed voorbeeld is het sojamoratorium in de Amazone. Dankzij een campagne van Greenpeace heeft daar sinds 2006 geen ontbossing meer plaatsgevonden voor handel in soja. In Congo geldt sinds 2002 een moratorium op de uitgifte van nieuwe kapvergunningen.

Meedoen?

Wil jij ons ook helpen bij acties en campagnes? Klik hier om te zien wat jij kunt doen! Zo kun jij ook bijdragen aan onze successen.

In het voorjaar van 2010 zegde Nestlé toe geen grondstoffen meer te accepteren waarvoor regenwoud is gekapt. Deze stap kwam na een turbulente Greenpeace-campagne, die gesteund werd door honderdduizenden mensen, wereldwijd. Heel eenvoudig door een mail te sturen naar Nestlé en ons filmpje door te sturen.