Mooie resultaten
Door de jaren heen hebben de campagnes van Greenpeace voor succesvolle veranderingen gezorgd. Samen met onze donateurs, vrijwilligers en online actievoerders hebben we veel bereikt. Hieronder de meest recente successen.
Successen in 2011
Drie grote sportmerken gaan voor gifvrije kledingproductie
Eerst Puma, toen Nike en daarna Adidas. Alle drie de bedrijven kondigen aan om vóór 2020 een einde te maken aan het lozen van giftig afvalwater in onder meer China. Een prachtig resultaat van onze Detox Challenge: drie toonaangevende sportmerken nemen stappen op weg naar een gifvrije toekomst. Ook H&M heeft aangekondigd om geen gif meer te lozen bij het produceren van kleding.Wij gaan door en vragen aan alle grote kledingmerken om te stoppen met onnodig en gevaarlijk gif in hun productie.
Lego neemt het voortouw in de strijd tegen ontbossing
Lego heeft een belangrijke stap gezet om als eerste grote speelgoedbedrijf ontbossing te bannen uit de verpakkingen van haar producten. Mede door de Greenpeace-campagne gericht op Barbie en speelgoedfabrikanten heeft Lego nu een plan aangekondigd om te stoppen met verwoesting van het regenwoud voor haar verpakkingen.
Staatssecretaris Bleker spreekt zich uit voor zeereservaten in de Noordzee
Onze campagne om staatssecretaris Bleker te overtuigen de Noordzee te beschermen, heeft succes! Bleker heeft zich uitgesproken vóór het instellen van zeereservaten in de Noordzee. In het programma Uitgesproken Vara beloofde hij 15 juli 2011 dat hij zeker 10 tot 15 procent van de Noordzee écht wil gaan beschermen. Het is voor het eerst dat een visserijbewindsman zich hardmaakt voor zeereservaten - iets waar wij al jaren op aandringen. Een historisch moment dus. We houden natuurlijk goed in de gaten of deze mooie woorden ook tot krachtige daden leiden. Greenpeace wil een wereldwijd netwerk van zeereservaten dat 40 procent van de oceanen dekt.
Plannen voor kolencentrale Nuon in de ijskast
De kolencentrale die Nuon aan de Waddenzee wil bouwen is uitgesteld, in elk geval tot 2020. Tot die tijd gaat Nuon geen kolencentrale in gebruik nemen in de Eemshaven. Een prachtig resultaat, voor het klimaat én het Waddengebied, behaald door lokaal en landelijk verzet, van Greenpeace en andere milieuorganisaties.
Tonijnfabrikant Princes is om
Princes, bekend van de ingeblikte tonijn, schakelt de komende jaren over naar meer duurzaam gevangen tonijn. Greenpeace voert sinds zomer vorig jaar internationaal campagne om Princes te laten stoppen met schadelijke vangstmethoden waarbij talloze (bedreigde) schildpadden en haaien sterven. Het bedrijf kondigt op 9 maart 2011 aan te gaan stoppen met de meest schadelijke vangstmethoden.
Op weg naar 4,5 miljoen km2 zeereservaat in de Stille Oceaan
Greenpeace is blij met het instellen van een beschermd gebied van 4,5 miljoen km2 in de Stille Oceaan. Een groep van acht eilanden in de Pacific kondigde op 1 januari 2011 de beschermde status van het gebied af.
Indonesische palmoliegigant kondigt stop op ontbossing aan
Multinational Sinar Mas heeft aangekondigd geen bossen meer te kappen voor de aanleg van nieuwe palmolieplantages. Greenpeace voert al jaren campagne tegen de ontbossingspraktijken van Sinar Mas, onder meer met onze Kitkat-campagne.
Successen in 2010
Vergunningen kolencentrales op losse schroeven
Greenpeace begon drie jaar geleden rechtszaken tegen de milieuvergunningen van E.ON, Electrabel en RWE/Essent. De verleende vergunningen voor de kolencentrales van E.ON, Electrabel en RWE/Essent staan inmiddels op losse schroeven. De Advocaat-Generaal van het Europese Hof van Justitie vindt dat de milieuvergunningen voor drie Nederlandse kolencentrales onterecht zijn verleend. Hiermee is het afblazen van de bouw deze van kolencentrales een stap dichterbij. Voorjaar 2011 doet het Europees Hof definitief uitspraak in deze zaak. Als het Europese Hof de visie van de Advocaat-Generaal deelt, zullen de verleende vergunningen voor de kolencentrales worden ingetrokken.
Burger King verbreekt contract met Sinar Mas
Burger King staat sinds september op de lijst van bedrijven die alle contracten met de Sinar Mas groep hebben verbroken. Nestlé, Unilever, Kraft, Xerox, H&M, Carrefour en Gucci gingen de hamburgergigant voor. De onthullende rapporten van Greenpeace waren in eerste instantie niet voldoende voor Burger King. Tot Sinar Mas via een eigen, onafhankelijk onderzoek zijn onschuld wilde bewijzen. Het resultaat bevestigde juist de bevindingen van Greenpeace: Sinar Mas maakt zich inderdaad schuldig aan vernietiging van het Indonesische oerbos. Dat was de druppel waardoor Burger King besloot een eerlijke leverancier te zoeken voor zijn 176 restaurants waaraan Sinar Mas leverde. Intussen probeert Sinar Mas iedereen te overtuigen van zijn goede bedoelingen en plannen. Tevergeefs, want het zijn vooralsnog woorden en geen daden.
Rechter keurt stenenactie goed
Greenpeace krijgt gelijk van de hoogste milieurechtbank in Zweden. In de zomer van 2009 bakenden we met grote natuurstenen zeereservaten af in twee 'Natura 2000'-gebieden. Dat zijn gebieden die volgens Europese afspraken beschermd moeten worden. Maar in deze zeestraat tussen Zweden en Denemarken (Kattegat) heeft de destructieve sleepnetvisserij vrij spel. De Zweedse rechtbank oordeelt nu dat de Greenpeace-actie een natuurbeschermingsmaatregel is en dus volstrekt legitiem.
Elektronicaproducenten pleiten voor gifverbod
De aangescherpte criteria in de Greenpeace-elektronicaranglijst werpen hun vruchten af. HP en Acer pleiten openlijk voor uitbreiding van een Europees verbod op gif in elektronica (RoHS), met de ergste stoffen pvc en broomhoudende vlamvertragers. Elektronicabedrijven kunnen hiermee extra punten verdienen in de groene ranglijst. HP heeft publiekelijk bekendgemaakt dat het voor zo'n uitbreiding van RoHS is. Acer ging nog een stapje verder en stuurde Europarlementariërs een brief met de vraag zich sterk te maken voor de toevoeging van pvc en broomhoudende vlamvertragers aan RoHS. Greenpeace wil dat ook andere producenten zich hiervoor publiekelijk hardmaken.
Mauritaanse kust gered van Nederlandse zuigkorren
De Nederlandse overheid besluit eindelijk de verwoestende Nederlandse venusschelpvisserij bij Mauritanië niet te steunen. Een overwinning voor Mauritaanse vissers en het kwetsbare ecosysteem voor de kust. Lenger Seafoods (v.h. Holland Shellfish) ziet nu af van zijn plannen om de Mauritaanse zeebodem kaal te schrapen. Greenpeace voerde sinds 2007 samen met lokale vissers campagne tegen de komst van Nederlandse zuigkorren naar Mauritaanse wateren.
Een break voor de oerbossen
De KitKat-campagne van Greenpeace is een daverend succes: Nestlé besluit wereldwijd geen grondstoffen meer te accepteren waarvoor oerbos is verwoest. Honderdduizenden consumenten protesteren via e-mails en sociale netwerken tegen Nestlé’s gebruik van foute palmolie. Ons filmpje ‘Have a break?’ wordt 1,5 miljoen keer bekeken. Binnen twee maanden gooit Nestlé zijn beleid drastisch om. Pure winst voor de bossen, het klimaat en voor het thuis van bedreigde diersoorten als de orang-oetan.
Greenpeace stopt dumping kernafval
Onder druk van Greenpeace stopt de Franse nucleaire gigant Areva met het dumpen van kernafval in Rusland. Areva heeft gedurende tientallen jaren tienduizenden tonnen Frans én Nederlands afval naar Siberië gestuurd. Daar ligt het radioactieve materiaal opgeslagen in de open lucht, in transportcontainers die daarvoor ongeschikt zijn. De stap van Areva maakt opnieuw pijnlijk duidelijk dat er geen oplossing is voor een van de grootste bezwaren tegen kernenergie: het kernafval.
Nederlandse rol in walvishandel onthuld
In de Rotterdamse haven houdt Greenpeace een lading walvisvlees tegen die onderweg is van IJsland naar Japan. De reder haalt de containers van boord en wekenlang weigeren ook andere rederijen de 'besmette' lading te vervoeren. Ook de politieke gevolgen zijn groot: álle partijen vragen de regering de doorvoer van walvisvlees via Nederlandse havens te stoppen. De minister van LNV roept de IJslandse ambassadeur op het matje en in de EU staat de export van walvisproducten weer hoog op de politieke agenda.
Eerdere successen
Voor het bekijken van eerder behaalde successen klik je op een van de jaartallen hieronder:
2009
2008
2007
2006 en eerder
Meedoen?
Wil jij ons de komende jaren ook helpen om nog meer successen te behalen en duurzame veranderingen te realiseren? Bekijk dan wat jij kunt doen.