Forest Code onder druk

Amazone regenwoud weer in gevaar

Nieuwsartikel - 29 juli, 2011
De afgelopen jaren bleek het goed te gaan met de Amazone. De ontbossing van het regenwoud nam af en was vorig jaar zelfs het laagst in 22 jaar. Deze ontwikkeling kentert nu behoorlijk: een steeds groter gedeelte van het regenwoud wordt bedreigd. Illegale houtkappers trekken steeds dieper het bos in. Met als resultaat: grote gebieden van kaalkap en geblakerde bossen. De regering van Brazilië kijkt toe en staat op het punt te zwichten voor de macht van de grootgrondbezitters.

De Forest Code is een Braziliaanse wetgeving die in het leven is geroepen om de ontbossing een halt toe te roepen en de Amazone te beschermen. Dilma Rousseff, de president van Brazilië, heeft de belofte die haar voorganger Lula da Silva deed (klimaattop 2009) om ontbossing in Brazilië met 80 procent terug te dringen in 2020, overgenomen. Maar onder druk van de lobby van grootgrondbezitters, heeft het Braziliaanse parlement een nieuw - en substantieel zwakker- voorstel van de Forest Code aangenomen. Daarin komen de grenzen van bosbescherming op privé-eigendom lager uit en wordt een breed generaal pardon voor ontbossing in het verleden gegeven. Met als gevolg dat nog eens 47 miljoen hectare regenwoud - een oppervlakte van 11 keer Nederland - kan verdwijnen.

Nadat het parlement deze nieuwe Forest Code heeft aangenomen, ligt het voorstel nu bij de Senaat, dat er (zoals het nu lijkt) eind augustus, begin september over zal stemmen. Stemt de Senaat voor, dan kan Roussef nog de beslissing nemen om de wet, of delen ervan, tegen te houden en zo de Amazone te beschermen.

Greenpeace Brazilië werkt met man en macht om te voorkomen dat de Senaat en Rousseff akkoord gaan met het nieuwe voorstel van de Forest Code. Op basis van foto’s en data van talloze verwoeste bosarealen hebben onze collega’s in Manaus een klacht ingediend bij de Braziliaanse autoriteiten. De Braziliaanse overheid moet de bosvernietiging nu een halt toe roepen en tegen de nieuwe Forest Code stemmen.

 

 

aap

Bossen zijn van levensbelang

Bossen zijn niet alleen prachtig, maar ook van levensbelang voor een gezond klimaat. Maar doordat bomen massaal worden gekapt, verdwijnen ecosystemen én raken veel mensen en dieren hun leefomgeving kwijt. Ook komen er door die kap grote hoeveelheden CO2 vrij.

Greenpeace wil dat uiterlijk in 2015 de ontbossing in de laatste tropische regenwouden in Indonesië, de Amazone en Congo is gestopt. En in 2020 wereldwijd. Lees meer >>

Onderwerpen