Nieuwsartikel - 21 september, 2011
Ongeveer 40 miljoen mensen zijn afhankelijk van het regenwoud van de Democratische Republiek Congo voor hun basisbehoeften, zoals medicijnen, voedsel of onderdak. Al jaren wordt dit prachtige regenwoud door internationale houtkapbedrijven verwoest. Wie durft te protesteren, kan rekenen op een zelfde behandeling.
© Greenpeace / Kate Davison
Een recent voorbeeld van dit geweld, is een vergeldingsactie door de Congolese politie in het dorpje Yalisika. Eerder hadden de dorpelingen geprotesteerd tegen het houtkapbedrijf SIFORCO. In ruil voor het mogen kappen in dit gebied, zou het bedrijf ondermeer helpen met de aanleg van scholen en wegen. SIFORCO kapte wel de kostbare bomen in het bos maar de wederdienst bleef uit. Kort na hun protest kwamen zestig politiemannen en soldaten naar Yalisika. Hun ‘bezoek’ leidde tot de dood van een dorpeling - Frederic Moloma Tuka -, de verkrachting van vrouwen en meisjes en de arrestatie van zestien mensen. Zij werden afgevoerd in een vrachtwagen van SIFORCO. Toen Greenpeace van deze gebeurtenis hoorde, was er snel een onderzoeksteam ter plekke om de situatie in kaart te brengen en de slachtoffers te spreken.
De gebeurtenis in Yalisika is geen incident. Congo is een door oorlogen verscheurd land waar wetten amper worden nageleefd, als ze al bestaan. Wat Congo wel heeft, is miljoenen hectare ongerept oerwoud, onderdeel van het Congobekken. Veel houtkapbedrijven hebben daar, vaak in ruil voor schandalige fooien zoals zakken suiker en flessen bier onbeperkte toegang gekocht tot kostbare houtsoorten zoals afrormosia, wengé, sapeli en sipo.
Greenpeace-onderzoekers en campagneleiders ter plaatse zullen over conflicten zoals in Yalisika blijven rapporteren. Want er moet gerechtigheid komen voor mensenrechtenschendingen uit corruptie, geweld, criminaliteit en sociale conflicten rondom houtkap. We roepen overheden en bedrijven op hun verantwoordelijkheid te nemen en een einde te maken aan de plundering van Congo’s bossen.
Bossen zijn van levensbelang
Bossen zijn niet alleen prachtig, maar ook van levensbelang voor een gezond klimaat. Maar doordat bomen massaal worden gekapt, verdwijnen ecosystemen én raken veel mensen en dieren hun leefomgeving kwijt. Ook komen er door die kap grote hoeveelheden CO2 vrij.
Greenpeace wil dat uiterlijk in 2015 de ontbossing in de laatste tropische regenwouden in Indonesië, de Amazone en Congo is gestopt. En in 2020 wereldwijd. Lees meer >>